Koji su uzroci izvanmaternične trudnoće?

loading...

P: Zanima me što je uzrok izvanmaternične trudnoće? Dogodila mi se već dvaput i dva puta sam ostala bez dugoželjenog djeteta. Molim vas objašnjenje zašto dolazi do toga, što uopće znači izvanmaternična trudnoća i postoji li išta što mogu učiniti? Jesam li ja zapravo neplodna?

O: Za početak, to je trudnoća koja se počinje razvijati bilo gdje osim u maternici, najčešće u jajovodu, iznimno rijetko na jajniku ili u trbuhu. Događa se u jednoj od pedeset normalnih trudnoća. Nema načina da se ta trudnoća “premjesti” u maternicu i na bilo koji drugi način spasi.
Uzroci izvanmaternične trudnoće su stoga najčešće oštećenja jajovoda. A oni su brojni: upale, operacije u trbuhu, endometrioza,urođeni defekti u razvoju jajovoda i pušenje. Niste naveli kako su te dvije izvanmaternične trudnoće koje ste imali tretirane te imate li jedan od ovih rizičnih faktora u svojoj povijesti bolesti. Naime, postoje tri načina liječenja. Koji će se upotrijebiti ovisi o trajanju trudnoće i simptomima tj. općem stanju žene. Metode su konzervativno praćenje, medikamentozno liječenje lijekom koji će uništiti trudnoću – metotretksat, i operacija. Operacijom se ovisno o kliničkoj slici i trenutnom stanju jajovoda može trudnoća “izljuštiti” i tako spasiti jajovod, ali ako već nastupi jako krvarenje i nepovratno oštećenje, jajovod se odstranjuje; pristup je ili laparoskopski ili klasično otvaranje trbuha (rjeđe). Nakon ova dva događaja sigurno je da ste smanjeno plodni – infertilni, jer ne možete donijeti trudnoću do kraja, ali ne i neplodni, jer možete zanijeti. Vi osobno ne možete napraviti ništa, ali sada se morate dogovoriti sa svojim ginekologom koje su vam opcije: HSG, umjetna oplodnja, korekcija jajovoda, skidanje jajovoda, itd. Detaljnije baš o Vašem slučaju ne mogu Vam reći jer mi niste naveli podatke koji mi trebaju (koje sam ranije spomenula). Želim Vam sreću u idućim trudnoćama.

loading...

izvor: novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *